2021-04-23 17:16:17

Amortisör Tamiri Nasıl Yapılır?

Amortisör Tamiri Nasıl Yapılır?

Amortisör tamiri nasıl yapılır? bu soru akıllara “Amortisör ve çalışma mantığı nedir?” gibi bir soru getirebilir. Basitçe amortisör, araçlardaki yol tutuşunu sağlamaya yarayan araca denir. Fakat detaylı bakacak olursak boyutuna nazaran işlevleriyle kendini gerekli duruma getiren amortisör adeta bir makine harikasıdır. Uyguladığı basıncın hareket yönüne ters düşmesiyle ortaya büyük ve sarsıcı bir enerji çıkıyor olsa bile, amortisörler bu enerjiyi ısıya çevirerek emerler. Bu emme işlemi sonucunda da işlevi gereği makinelerdeki sarsıntı ve titreşimi azaltırlar. Amortisörler patlama veya bozulma sorunlarıyla işlevlerini yerine getiremez hale gelebilirler. Bu arıza, aracın yol tutamaması veya dengesini gün geçtikçe kaybetmesiyle kendini belli edebilir. Amortisör tamiri, tekerlerin sökülüp süspansiyona ulaşılmasıyla gerçekleştirilebilir fakat amortisörlerin hassas araçlar olduğu göz önünde bulundurulursa mutlaka bir uzmana gösterilmesi gerekmektedir.

Amortisör Çeşitleri

Amortisörler kuru ve akışkan tipler olmak üzere çeşitlenir. Bu çeşitler kendi içlerinde malzemelerine, yapılarına, ne ile çalıştıklarına ve kullanım alanlarına göre ayrılabilir. Bu yazımızda, amortisörlerin farklı modifikasyonlara sahip oldukları zaman gösterecekleri değişiklikleri anlatabilmek için hidrolik ve gaz amortisör çeşitlerine değineceğiz. Hidrolik tip amortisör ile gaz amortisör arasındaki fark, kısaca birinde yağ diğerinde ise genellikle hava kullanılmasıyla açıklanabilir. Araç tipine, alınması umulan verim ile hizmete ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak amortisör tamiri sadece zamanı geldiği zaman bakım gerekmesinden ibaret olabilir. Öte yandan yanlış, eksik bilgiler ve özensiz kullanım kısa sürede çok kez değişim ve tamir gereksinimi yaratabilir.

Amortisör Fiyatları

Amortisörler, işlevleri gereği pahalı denebilecek araçların lüks kategorisinde olmalarında büyük etkisi olan değerli parçalardır. Tercih edilen amortisörlerde umulan etki, markası, kalitesi, malzemesi ve kullanım ömrü fiyat çeşitliliğine sebep olan etkenlerdendir. Amortisörlere ayrılan bütçenin yetersiz olması veya bakımlarda göz ardı edilmesi sadece amortisör tamiri gerektirmesiyle kalmayıp zaman içerisinde beraberinde birçok sorunu da doğurabilir. Amortisör konusu, üzerine düşülmediği takdirde korkunç kazalara neden olabilecek dengesizlikler yaratmasıyla birlikte aracın konfor ve kullanımında da rahatsızlık verebilecek sorunlar çıkartabilir. Bu yüzden amortisör seçimi yaparken konu hakkında bilgili kişilere danışmak ve mümkünse kaliteli marka tercihlerinde bulunmak gereklidir.