2021-05-05 11:31:46

Patlak Amortisör Tamiri

Patlak Amortisör Tamiri

Patlak amortisör tamiri gerekli bir durumdur. Amortisör tamiri, amortisörün bozuk veya patlak olması durumunda yaratacağı sorunların devasa boyutlarda olabilmesi dolayısıyla kesinlikle gereklidir. Amortisörün sorunsuz şekilde çalışıyor olduğu zamanlarda aracın yol tutuşuna ve konforuna olan katkılarının gözle görülür olduğu gibi, bozuk veya patlak olduğu zamanlarda da ortaya çıkan problemler de gözle görülür olacaktır. Bu problemlerin kendini gösterdiği pek çok durum ve şekil vardır. Araçtaki amortisöre göre yağ veya gaz kaçırması, aracın virajlarda fazla savrulması, direksiyonun dönmesinin zorlaşması amortisör tamiri gerekip gerekmediği konusunda insanı kuşkulandıran belirtilerdir. Arızalı amortisörler farlardan süspansiyon sistemine, lastiklerden motora kadar sorun teşkil edebileceğinden dolayı tamiri göz ardı edilmemesi gereken bir araç aksamıdır.

Amortisör Arızası Nasıl Anlaşılır?

 Amortisör tamiri kimi zaman amortisörün öneminin bilinmemesinden dolayı ciddiye alınmasa da arızalı bir amortisör sadece araç koltuğunda oturarak bile hissedilebilecek rahatsızlıklar yaratabilir. Bu durum ise amortisörün sadece konforla alakası olan kısmına bir örnektir. Amortisör doğrudan süspansiyon ve aracın kontrolüyle alakalı olmasından dolayı işlevini yerine getiremez hale geldiği zaman basitçe yapılan bir frende bile eksikliğini belli etmektedir. Arızalı bir amortisör aracın fazladan savrulmasına, amortisör eksikliğinde motorun sarsıntılardan etkilenmesine, ani manevralarda direksiyonun istenen hakimiyeti ve adaptasyonu sağlayamamasına sebep olarak gün geçtikçe küçükten büyüğe problemler yaratarak aracın değerini düşürmekte ve tüm trafiği tehdit etmektedir. Aracın duruşundaki eğrilik ve sürüş esnasında hissedilen kontrol kaybı araçta bir sorun olduğu düşüncesi ile servise gidilmesinde yeterli olabilecek belirtilerdir.

Amortisör Ne Zaman Değişir?

Amortisör tamiri, bakımı ve değişimi o zamana kadar amortisörün tam olarak nelerden etkilendiğine bağlıdır. Bir tamir, bakım veya değişim aşamasında o amortisörün başından neler geçtiğine dikkat edilir ve buna göre işlem yapılır. Amortisörlerin değişiminde etkili olan birçok faktör vardır. Kullanıldığı süre, o amortisör beraberinde gidilen kilometre, genellikle araçtaki yük, kullanılan yolların durumu ve hatta sürücünün sürüş stili bile bir amortisörün ömrünün uzayıp kısalmasında rol oynayabilir. Amortisörlerin patlama veya bozulma durumları haricinde eskimelerinden dolayı işlevsiz hale geliyor olmaları da uzun vadede problem teşkil etmektedir. Günden güne eskiyen problemsiz bir amortisör bozuluyor oluşunu hemen belli etmez ve buna göre de belirli kilometreler arasında bakıma veya kontrole gitmek arızaların önceden tespit edilebilmesi için çok yararlıdır.